نحوه نوشتن توصیه نامه recommendation letter

نحوه نوشتن توصیه نامه

در این مطلب قصد داریم به نحوه نوشتن توصیه نامه که یکی از مدارک مورد نیازی است که معمولاً دانشجویان برای اخذ پذیرش دانشگاه های معتبر دنیا در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری به آن نیاز دارند اشاره کنیم.
یکی از مهم ترین مدارکی که دانشجویان متقاضی مهاجرت تحصیلی به آن نیاز پیدا می کنند توصیه نامه است. دانشگاه های مختلف دنیا از متقاضیان بین المللی درخواست می کنند تا حداقل 2 الی 3 توصیه نامه یا (Letter of recommendation) را ضمیمۀ مدارک خود کنند. با موسسه تخصصی زبان کوییک همراه باشید تا با صفر تا صد مراحل نحوه نوشتن توصیه نامه در این مقاله آشنا شوید.

توصیه نامه چیست؟

توصیه نامه به نامه ای گفته ای می شود که در آن به معرفی توانمندی ها و خصوصیات دانشجوی متقاضی مهاجرت تحصیلی در محیط آکادمیک پرداخته می شود. توصیه نامه را معمولاً فردی که دارای درجۀ علمی بالایی است برای دانشجو می نویسد و سعی می کند تا با نگاهی صحیح و جامع بر عملکردها و ویژگی هایی که دانشجو در طول دوران تحصیل از خود نشان داده است به ذکر خصوصیات او بپردازد.
به عبارتی دیگر توصیه نامه ای که معمولاً اساتید دانشگاه محل تحصیل دانشجو باید آن را بنویسند به این موضوع اشاره می کند که دانشجوی متقاضی به عنوان یک دانش آموخته در طول دوران تحصیل خود در یک رشته و مقطع تحصیلی خاص دارای کدام ظرفیت های علمی بوده است و از نظر اخلاقی چه ویژگی هایی داشته است.

نوشتن توصیه نامه recommendation letter

در توصیه نامه باید به توانمندی هایی که دانشجو برای ادامۀ تحصیل از آن ها برخوردار است اشاره شود. معمولاً دانشجویان متقاضی توصیه نامۀ تحصیلی، این نامه را از اساتیدی درخواست می کنند که شناخت نسبی بر قابلیت های تحصیلی‌شان را دارد.
شاید الآن این پرسش برای شما پیش آمده باشد که اهمیت نگارش توصیه نامه چیست؟
پاسخ سؤال شما این است که اهمیت توصیه نامه برای مواقعی است که دانشجو دارای مهارت و توانمندی هایی خاصی است که متأسفانه برای آن مدرک رسمی خاصی ندارد اما توانسته است در طول دوران تحصیل آکادمیک خود آن توانمندی ها را به اساتید خود نشان دهد و حال قصد دارد برای ادامۀ تحصیل به یکی از دانشگاه ها و یا مؤسسات کشورهای دیگر مهاجرت کند. این دانشجو برای اینکه به بتواند آن توانمندی را به اطلاع گروه پذیرش دانشگاه مورد نظر خود برساند باید از توصیه نامه استفاده کند.
از جمله مهم ترین مواردی که به اهمیت نوشتن توصیه نامه اشاره می کند می توان به مواردی اشاره کرد که در ادامۀ این مطلب آمده است.

اهمیت نوشتن توصیه نامه

در این قسمت به سراغ این رفته ایم که ببینیم دلایل مهمی که سبب می شوند یک توصیه نامه اهمیت زیادی داشته باشد چیست و توصیه نامه چه کمکی به بهبود شرایط او می کند. مهم ترین دلایل نوشتن توصیه نامه عبارت هستند از:

  • توصیه نامه در درجۀ اول برای شخص متقاضی مهاجرت تحصیلی به عنوان یک اعتبار مطرح می شود.
  • دانشجویی که بتواند توصیه نامه از اساتید خود دریافت کند مثل این است که یک ضمانت اخلاقی و علمی را ضمیمۀ مدارک خود کرده است.
  • اگر متقاضی مهاجرت تحصیلی از توانمندی های خاصی در زمینۀ رهبری یک تیم برخوردار باشد توصیه نامه بهترین مدرکی است که می تواند این توانمندی را به او اثبات کند.
  • از مهم ترین مواردی که توصیه نامه به آن اشاره می کند نقاط قوت دانشجوی متقاضی است. توصیه نامه با پر رنگ کردن نقاط قوت و کم رنگ کردن نقاط ضعف نقش برجسته ای در بهبود فرآیند پذیرش تحصیلی دانشجو دارد.

چرا باید توصیه نامۀ تحصیلی نوشته شود؟

این‌گونه تصور کنید که تصمیم گرفته اید برای یک موقعیت شغلی بسیار ممتاز در یک شرکت در خارج از کشور مدارک خود را ارسال کنید. زمانی که می خواهید این مدارک را برای شرکت مورد نظر خود ارسال کنید قطعاً باید به ذکر مواردی بپردازید که توانمندی های خاص شما را نشان می دهد. حال نیاز است تا مدرکی داشته باشید که این توانمندی ها را اثبات می کند و در صورت مورد نیاز شرکت خارجی مورد نظر بتواند از مرجع مشخصی راجع به مدارک ارسال شده استعلام بگیرد. حتماً با این مثال توانستید به بخشی از ضرورت نوشتن توصیه نامه پی ببرید.
در پاسخ به این سؤال که چرا باید توصیه نامه نوشته شود با توجه به مثال پاراگراف قبلی قطعاً متوجه شدید که برای راستی آزمایی و تأیید اطلاعات ارسالی متقاضی استفاده می شود. البته در تمام مواردی کارفرما این گواهی را در اختیار متقاضی قرار نمی دهد اما اگر بتواند فرد آن را به عنوان یکی از رفرنس های تأیید کنندۀ صلاحیت های فنی خود در اختیار شرکت خارجی مورد نظر قرار دهد گام مهمی در اخذ پذیرش خود برداشته است.
در پروسه های علمی نیز دانشجویان برای اینکه بتوانند صلاحیت های علمی و اخلاقی خود را به دانشگاه خارجی مورد نظرشان ارائه کنند به سراغ توصیه نامه می روند. با این روش می توان نگاهی بسیار دقیق و کارشناسی شده بر وضعیت فعلی دانشجوی متقاضی مهاجرت تحصیلی داشت.
نکتۀ بسیار مهمی که در این بخش باید به آن اشاره کنیم این است که هرچند توصیه نامه یکی از مدارک بسیار با اهمیت در اخذ پذیرش تحصیلی یک دانشگاه است اما داشتن توصیه نامه نمی تواند گواهی صد در صدی برای دریافت پذیرش باشد. فکر کنید یک دانشجوی مهاجرت تحصیلی موفق شده است توصیه نامه از رئیس دانشگاه خود کسب کند اما باز نیاز دارد که سایر شرایط دیگر اخذ پذیرش تحصیلی دانشگاه مورد نظر خود را داشته باشد.

بسیار پیش آمده است که دانشجوی متقاضی اپلای با داشتن توصیه نامۀ قوی اما به دلیل عدم صلاحیت علمی و نداشتن سایر شرایط مورد نیاز تحصیلی برای اپلای از پذیرش نهایی دانشگاه مورد نظر خود جا مانده است.
در قسمت قبل به این موضوع اشاره کردیم که کسب توصیه نامه شبیه به دریافت گواهی ثبت صلاحیت در یک محیط شغلی خاص است. همان طور که مدارک مورد نیاز برای یک فرصت شغلی جدید در رزومۀ کاری باید ذکر شود، در توصیه نامه نیز همین شرایط وجود دارد و باید اطلاعات شخصی توصیه کننده نیز باید به‌طور دقیق و کامل درج شود.
یکی از مدارک مورد نیاز برای اعلام درخواست برای یک موقعیت شغلی جدید در یک کشور دیگر داشتن رضایت نامۀ شغلی است که باید از شرکتی که فرد در گذشته در آن فعالیت داشته است دریافت شود. رضایت نامۀ شغلی در پروسۀ تحصیلی، توصیه نامه است و این رضایت نامه برای متقاضی مهاجرت تحصیلی باید به صورت ضمیمه همراه سایر مدارک دانشجو ارسال شود.

آیا توصیه نامه ضروری است؟

در قسمت های قبلی به نقش پر رنگ توصیه نامه در اخذ پذیرش تحصیلی یک دانشگاه اشاره کردیم و شاید این‌گونه تصور کرده باشید که توصیه نامه یکی از الزاماتی است که باید به همراه مدارک تحصیلی برای دانشگاه مورد نظر ارسال شود اما اگر به نام توصیه نامه دقت کرده باشید متوجه می شوید که توصیه نامه یک نامۀ پیشنهادی است.

دانشجوی متقاضی مهاجرت تحصیلی حتی اگر از عالی رتبه ترین شخص کشور خود نیز توصیه نامه دریافت کرده باشد باز هم توصیه نامه در کنار سایر مدارکی به دانشگاه خارجی مورد نظر خود ارائه می دهد بررسی شده و دانشگاه نیز طبق ضوابط و قوانین خود برای اجرای تصمیم نهایی اش اقدام می کند.

پس سعی کنید اهمیتی زیادی ندهید که توصیه نامه ای که دریافت می کنید از رئیس جمهور یا یکی از اشخاص عالی رتبۀ علمی یا سیاسی کشور است و یکی از اساتید و مقام های دانشگاهی معمولی. چون موارد زیادی پیش آمده است که دانشجویانی با رزومه های تحصیلی ضعیف، معدل های پائین و مدارک زبان با نمره کم اما با توصیه نامه های تحصیلی بسیار قوی برای یک دانشگاه بسیار معتبر اپلای کرده اند اما در نهایت نتوانسته اند هیچ استادی را به عنوان مسئول سرپرستی دورۀ تحصیلی خود ترغیب کنند و دانشگاه نیز از اخذ پذیرش دانشجو امتناع کرده است.

نوشتن توصیه نامه recommendation letter

آیا توصیه نامه برای دانشگاه های مختلف تفاوت دارد؟

کاربرد توصیه نامه ها به این صورت است که تفاوتی ندارد که شما برای یک دانشگاه که در صدر بهترین دانشگاه های جهان است اپلای کنید یا برای یک دانشگاه با سطح کیفی متوسط، یک توصیه نامه می تواند برای تمام این دانشگاه ها کاربرد داشته باشد.

اما نکتۀ مهم این است که در توصیه نامه توسط فردی نوشته شود که عنوان جایگاهی در دانشگاه محصل تحصیل شما داشته باشد، در این صورت دانشگاه مقصد احساس بهتری نسبت به توصیه نامه شما خواهد داشت.
نکتۀ بعدی که می تواند در توصیه نامه ها لحاظ شود این است که چون توصیه نامه یک بیانیۀ مشورتی و اطلاع رسانی برای دانشگاه مقصد است و جنبۀ متقاعد کننده ای ندارد، می توان در قسمت ابتدایی توصیه نامه عبارت (To whom it may concern) قید شود.

هدف توصیه نامه ها چیست؟

طبق تعاریف قبلی به این نتیجه رسیدیم که توصیه نامه برای این است که یک نفر متخصص و کارآمد، فردی را به جایی که مقصد اصلی است معرفی کند. توصیه نامه از این جهت برای متقاضیان مهاجرت تحصیلی اهمیت دارد که دانشگاه مقصد می تواند به وسیلۀ توصیه نامه که توسط 2 یا 3 نفر از اساتید دانشگاه نوشته شده است دریابد که طبق صلاحدید این اساتید آن فرد از نظر علمی و اخلاقی شایستۀ این است که در یک دانشگاه و یا رشتۀ تحصیلی دیگر دارای سطح کیفی بالاتری است به ادامۀ تحصیل بپردازد. از طریق توصیه نامه می توان به نکات زیر دست پیدا کرد:

  • دانشجویی که متقاضی مهاجرت تحصیلی است در طول دورۀ تحصیل خود در دانشگاه مبدأ در چه زمینه هایی فعالیت داشته و با چه افرادی در ارتباط بوده است؟
  • زمینۀ فعالیت دانشجو غیر از فعالیت علمی چه گرایش هایی بوده و در چه زمینه هایی توانسته است به موفقیت دست پیدا کند؟
  • نقاط ضعف دانشجو چیست و چه نقاط قوتی دارد که نقاط ضعف او را می پوشاند؟
  • فرد توصیه کننده برای چه مدت با دانشجوی متقاضی مهاجرت تحصیلی در ارتباط و تعاملات علمی بوده است؟
  • دلیل توصیه کننده چیست که این متقاضی را برای ادامۀ تحصیل به دانشگاهی با سطح بالاتر معرفی می کند؟
  • طبق شناختی که توصیه کننده از توصیه شونده دارد، توصیه شونده چه دستاوردهایی می تواند برای دانشگاه مقصد داشته باشد؟
  • نکتۀ مهم و نهایی این است که آیا هدف توصیه کننده از نوشتن توصیه نامه برای دانشجوی متقاضی این بوده است که دانشجوی مذکور دارای قابلیت های لازم از نظر علمی و اخلاقی است و دانشجوی مورد نظر می تواند به عنوان یکی از منابع انسانی به رشد مطلوب دانشگاه و دست یابی آن به مدارج علمی بالاتر کمک کند یا خیر؟

نوشتن توصیه نامه recommendation letter

نحوه نوشتن توصیه نامه

معمولاً توصیه نامه ها به صورت یک صفحه که شامل چند پاراگراف است نوشته می شود و در آخر مهر و امضاء می شود. معمولاً توصیه نامه ای که توسط یک توصیه کننده برای توصیه شونده نوشته می شود دارای قالب بندی های خاصی نیست و توصیه کننده آن را به صورت محرمانه می نویسد. این در حالی است که دانشگاه مقصد قالب بندی خاصی برای ارائۀ توصیه نامه های دانشجویان بین المللی ارائه نکرده باشد.

در صورتی که دانشگاه مقصد شیوۀ خاصی برای توصیه نامه داشته باشد باید دانشجوی متقاضی با توجه به شرایط پذیرش دانشگاه مورد نظر خود قالب بندی توصیه نامه را در اختیار توصیه کننده قرار دهد.

نحوۀ ارسال توصیه نامه به دانشگاه مقصد به چه صورت است؟

تا این قسمت از این مطلب با نحوه نوشتن توصیه نامه و تمام نکاتی که مورد نیاز است آشنا شدید. فارغ از نحوه نوشتن توصیه نامه، به نکات مهمی که به ارزش و اعتبار توصیه نامه می افزاید نیز آگاه شدید. اما بعد از آشنایی با نحوه نوشتن توصیه نامه لازم است تا توصیه نامه به دانشگاه مقصد ارسال شود. در این قسمت از مقاله به نحوۀ ارسال توصیه نامه خواهیم پرداخت.
به طور معمول روال عادی توصیه نامه ها این است که توصیه نامه توسط توصیه شونده به دانشگاهی که به عنوان مقصد شناخته شده است ارسال شود اما دانشگاه مورد نظر الزامی درمورد نحوۀ ارسال توصیه نامه نداشته باشد، تفاوتی ندارد که توصیه کننده و یا توصیه شونده توصیه نامه را به دانشگاه مقصد ارسال می کنند.
نکتۀ مهمی که در ارسال توصیه نامه ها باید مورد نظر قرار بگیرد این است که توصیه نامه بایستی به همراه سایر مدارک تحصیلی دانشجوی متقاضی به واحد پذیرش دانشگاه مقصد ارسال شود. در ادامه به انواع شیوه های ارسال توصیه نامه ها اشاره خواهیم کرد. انواع نحوۀ ارسال توصیه نامه به دانشگاه ها عبارت هستند از:

  1. ارسال توصیه نامه توسط دانشجوی متقاضی

در این روش دانشگاه مقصد از دانشجو می خواهد که توصیه نامۀ خود را به همراه سایر مدارک تحصیلی که برای پذیرش دانشگاه مورد نیاز است ارسال کند. در این شیوه ضروری نیست که توصیه نامه توسط فرد توصیه شونده برای دانشگاه ارسال شود.

  1. ارسال توصیه نامه توسط توصیه کننده

در این شیوه دانشگاه مقصد از دانشجو می خواهد که توصیه نامۀ وی به صورت محرمانه توسط توصیه کننده ارسال شود. در این شیوه توصیه کننده باید پس از درج مهر و امضاء خود و ثبت مشخصات فردی و ثبت مشخصات دانشگاه، توصیه نامه را برای دانشگاه مقصد ارسال کند. در این شیوه بهتر است توصیه نامه توسط پست و به وسیلۀ پست سفارشی ارسال شود تا امکان چک کردن اینترنتی پست قابل پیگیری باشد.

  1. ارسال الکترونیکی

اکثر دانشگاه های آمریکای شمالی از دانشجویان خود می خواهند تا دانشجوی متقاضی فرم الکترونیکی خاصی که مربوط به توصیه نامه است را در اختیار توصیه کننده قرار دهند تا توصیه کننده پس از کامل کردن آن نامه را سابمیت کند. در این روش نیز توصیه شونده از متن توصیه نامه اطلاع پیدا نمی کند.

  1. ارسال به وسیلۀ پست الکترونیک

در این روش که به وسیلۀ پست الکترونیکی انجام می شود دانشگاه از دانشجو می خواهد تا توصیه کننده از طریق آدرس الکترونیکی که در اختیارش گذاشته می شود توصیه نامه را به نشانی الکترونیکی دانشگاه ارسال کند. معمولاً آدرس پست الکترونیکی که در این قسمت در اختیار توصیه کننده قرار می دهد آدرس پست الکترونیکی واحد پذیرش دانشگاه است.

همان‌طور که مشاهده کردید 4 مورد از شیوه های ارسال توصیه نامه بررسی شد. هر کدام از این روش ها باید متناسب با روشی که دانشگاه مقصد درخواست می کند ارسال شود. در صورتی که دانشجوی متقاضی از روش هایی غیر از روش مورد نظر دانشگاه مقصد استفاده کند طبیعی است که پروندۀ تحصیلی دانشجو رد شود و متعاقباً از مزایایی مثل اخذ پذیرش و یا حتی بورسیۀ تحصیلی که ممکن بود به واسطۀ پروندۀ تحصیلی خود دریافت کند، رد پرونده شود.

نیاز به مشاوره دارید؟

کارشناسان ما در موسسه تخصصی زبان کوییک آماده کمک به شما هستند.

تماس با ما

اشتباهات رایج در نگارش توصیه نامه

در بحث نحوه نوشتن توصیه نامه لازم است به تجربه ها و نکاتی که سایر دانشجویان برای نوشتن توصیه نامه به آن ها توجه کرده اند توجه شود تا از بروز خطاها و اشتباهات نگارشی جلوگیری به عمل آید.
اشتباهاتی که در نوشتن توصیه نامه ها مشاهده می شود برخی بسیار رایج و عمومی هستند که به دلیل عدم دقت کافی توصیه کننده برخی از آن ها به وجود می آیند. برخی از این اشتباهات نگارشی، اشتباهات جبران ناپذیری هستند که ممکن است مانع اخذ پذیرش دانشجو شوند. برخی از این اشتباهات عبارت هستند از:

  • خطاهایی که توسط توصیه کننده صورت می گیرد

از جمله خطاهایی که معمولاً توسط توصیه کننده ایجاد می شود این است که دانشجو را معتبر و سوابق تحصیلی با اعتبار او را به خوبی نشان نمی دهد. در این قسمت توصیه کننده توانایی کافی برای نشان دادن توانایی های خوب دانشجو را ندارد.

به طور مثال توصیه کننده باید بتواند پس از ذکر هر مورد از توانمندی های متقاضی به مثال هایی بپردازد که او در آن زمینه ها مؤفقیت از خود نشان داده است. این موضوع کمک می کنند تا ذهن خواننده روی تمام توانایی های متقاضی متمرکز شود و این ذهنیت را خلق کند که از این دانشجو به درستی حمایت شده است.
از اشتباهات دیگر توصیه کننده ها این است که از لحن رسمی و ادبی را با لحن خشک و توصیه گر اشتباه می گیرند. لحن خشک و توصیه گر به مخاطب این احساس را می دهد که این توصیه نامه به صورت اجباری برای توصیه شونده نوشته شده است.

  • خطاهایی که توسط توصیه شونده صورت می گیرد

دو مورد از اشتباهات رایجی که توسط دانشجویان متقاضی در طول دریافت توصیه نامه انجام می شود این است که اولاً توصیه کنندۀ خود را اشتباه انتخاب می کنند و دوما وقت کافی در اختیار توصیه کننده قرار نمی دهند.
انتخاب استادی که قرار است توصیه نامه را نگارش کند بسیار مهم است. استاد باید به نقاط ضعف و قوت دانشجوی متقاضی مسلط باشد و بتواند نگارشی ماهرانه تمام نکات مثبت و منفی را در کنار هم ذکر کند. طوری که نکات مثبت و نقاط قوت نکات منفی و نقاط ضعف را بپوشانند.
گاهی پیش می آید که دانشجویان به قدری گرفتار جمع آوری سایر مدارک لازم برای اپلای هستند که دریافت توصیه نامه را فراموش می کنند. در این مواقع دانشجویان نمی توانند انتظار داشته باشند که توصیه کننده بتواند توصیه نامه خوبی را بنویسد. یکی از نکات مهم در نحوه نوشتن توصیه نامه این است که دانشجوی متقاضی مهاجرت تحصیلی زمان کافی در اختیار توصیه کننده قرار بدهد تا از توصیه نامۀ نوشته شده بتواند نتیجۀ مطلوبی را اخذ کند.

نمونۀ توصیه نامۀ تحصیلی

در قسمت نحوۀ ارسال توصیه نامه به این موضوع اشاره کردیم که برخی از دانشگاه ها از دانشجو می خواهند که توصیه نامه به صورت الکترونیکی سابمیت شود. در این روش دانشجو باید از توصیه کننده بخواهد تا چند نسخۀ معتبر از توصیه نامه را پرینت گرفته و سپس آن ها را مهر و امضاء کند و در اختیارش قرار دهد.

این کار بسیار ضروری است. زیرا ممکن است در آینده نیز برای اپلای کردن در دانشگاهی دیگر به توصیه نامه نیاز باشد و نوشتن توصیه نامه کاری سخت است و ممکن است دیگر استادی به اندازۀ استاد اولی که به آن مراجعه شده است، توانایی نوشتن توصیه نامه را نداشته باشد و یا اگر استادی دیگر بخواهد توصیه نامه را بنویسد به یک نمونه توصیه نامه نیاز داشته باشد. در هر صورت نگهداری فایل های توصیه نامه ها ضروری است و به عنوان  (template)کاربرد زیادی خواهند داشت.

نوشتن توصیه نامه recommendation letter

علاوه بر نمونه توصیه نامه هایی که دانشجویان می توانند از نمونه های آن استفاده کنند، سایت های معتبری نیز وجود دارند که برای نوشتن توصیه نامه بسیار کاربردی و عالی هستند. از جملۀ این سایت ها می توان به سایت فوربس، سایت دانشگاه واشنگتن و سایت دانشگاه میشیگان اشاره کرد.

نکات مهم در نحوه نوشتن توصیه نامه

با توجه به اینکه هر دانشگاه به شیوه ای خاص برای دریافت توصیه نامه ها نیاز دارد و همچنین هر استاد یا هر فرد توصیه کننده ای که انتخاب شود با استناد به مهارت خود توصیه نامه را می نویسد، این دانشجوی متقاضی است که باید تمامی مراحل نگارش توصیه نامه را مدیریت کند.

برای اینکه توصیه نامه بتواند بازخورد خوبی برای او داشته باشد باید از مدتی پیش اهداف و پروژه های خود را زیر نظر یکی از اساتید برتر انجام دهد و پس از درخواست برای نوشتن توصیه نامه مراحل نگارش و ارسال را تحت کنترل داشته باشد. در این قسمت به نکات مهمی که در نحوه نوشتن توصیه نامه باید به آن عمل شود می پردازیم.

  • برای نوشتن توصیه نامه می توانید به این صورت عمل کنید: از شخص توصیه کننده درخواست کنید تا توصیه نامه را برای شما بنویسد سپس توصیه نامه را روی سربرگ دانشگاه پرینت کرده و سپس از توصیه کننده بخواهید تا آن را امضا کند. در نهایت آن را برای دانشگاه مورد نظر که به عنوان مقصد مهاجرت تحصیلی انتخاب شده است ارسال کنید.
  • گاهی برخی از اساتید از نوشتن توصیه نامه امتناع می ورزند. این عدم نگارش توصیه نامه می تواند دلایل شخصی و یا سایر موارد باشد که در این مواقع دانشجوی متقاضی می تواند از توصیه نامه های آماده با اصلاح اطلاعات و قرار دادن مشخصات و شرایط شخصی خود، آن را روی سربرگ دانشگاه پرینت گرفته و برای امضا به اساتید مرجع ارائه دهد.
  • چنانچه دانشگاه مقصد از یک نمونه توصیه نامۀ تحصیلی از پیش تعیین شده برای نوشتن توصیه نامه ها استفاده می کند، دانشجوی متقاضی موظف است نمونۀ توصیه نامه را در اختیار توصیه کننده قرار دهد تا استاد آن را کامل کند.
  • گاهی پس از ارسال توصیه نامه دانشگاه مقصد برای استاد توصیه کننده ایمیل ارسال می کند. در این صورت حتماً کنترل کنید که استاد مرجع ایمیل مربوطه را دریافت کرده و اطلاعات مورد نیاز را ضمیمه و ارسال کرده است.
  • تعداد توصیه نامه هایی که دانشگاه های مختلف تقاضا می کنند متفاوت است. برخی از دانشگاه ها به 1 توصیه نامه بسنده می کنند و برای برخی از دانشگاه ها لازم است 3 توصیه نامه ارسال شود. اما عموماً تعداد 2 یا 3 توصیه نامه مورد نیاز است.
  • اگر توصیه نامه خوب و قوی نوشته شده باشد و با توجه به قسمتی که به اشتباهات رایج در توصیه نامه پرداختیم آن اشتباهات صورت نگرفته باشد، توصیه نامه می تواند شانس اخذ پذیرش تحصیلی در دانشگاه مقصد را بالا ببرد.
  • دانشجویان متقاضی برای دریافت توصیه نامه باید در انتخاب استاد مورد نظر خود دقت زیادی داشته باشند. شناخت کافی از سوابق تحصیلی و مهارت های علمی دانشجو که به واسطۀ همکاری های تحقیقاتی به دست آمده است می تواند اثرگذار باشد.
  • اگر تصمیم گرفته اید برای مقطع دکتری اپلای کنید انتخاب یکی از اساتیدی که در مقطع کارشناسی ارشد استاد راهنما بوده اند می تواند انتخاب شایسته ای باشد.
  • سعی کنید حساسیت زیادی روی اینکه استاد توصیه کنندۀ شما حتماً عضو هیئت علمی باشد و از برترین اساتید دانشگاه باشد، نداشته باشید. بیش از درجۀ علمی استاد توصیه کننده شناخت او از دانشجوی متقاضی مهم است.
  • اصلاً الزامی نیست که انتخاب استاد دانشگاهی که قرار است توصیه نامه را بنویسد از بین اساتیدی که با آن ها دروس خود را گذرانده اید و یا پروژه های تحقیقاتی داشته اید باشد. حتی ضروری نیست که یکی از اساتید دانشگاه شما باشد و می تواند توصیه نامه توسط هر استاد دانشگاه دیگری نوشته شود.
  • توصیه نامه خیلی بهتر است که روی سربرگ دانشگاه باشد و اگر امکان این را ندارید که سربرگ دانشگاه خود را تهیه کنید می توانید آن را از طریق اینترنت گرفته و بر روی توصیه نامۀ خود قرار دهید.
  • در پایان پس از درج اطلاعات کامل دانشجوی متقاضی، توصیه کننده باید اطلاعات شخصی خود شامل مشخصات کامل و شماره تماس همراه، شماره تماس ثابت و مشخصات کامل دانشگاه، آدرس و شماره تماس دانشگاه و همچنین آدرس پست الکترونیکی دانشگاه را بنویسد و سپس آن را مهر و امضا کند. معمولاً دانشگاه مقصد از این اطلاعات استفاده نمی کند اما در صورتی که نیاز به استعلام باشد باید اطلاعات تماس به صورت کامل وجود داشته باشد.
  • دقت کنید که اگر در توصیه نامه به موضوع یا مهارت خاصی اشاره می شود دانشجو باید احتمال این را بدهد که دانشگاه با شخص توصیه کننده صحبت کند تا به صحت اطلاعاتی که وارد شده است دست پیدا کند. بر همین اساس باید در صورت درج چنین اطلاعاتی اگر اسناد و مدارکی برای تأیید اطلاعات نوشته شده وجود دارد به توصیه نامه ضمیمه شود.

دقت کنید که تمامی نکاتی که در قسمت قبل بالا به آن ها اشاره شد همه بر اساس سوابق تجربی بسیار از دانشجویان در زمینۀ ارسال توصیه نامه نوشته شده است. در صورتی که این نکات رعایت نشود امکان رد پروندۀ تحصیلی دانشجو بسیار زیاد است.

نتیجه گیری

در این مطلب سعی کردیم صفر تا صد نحوه نوشتن توصیه نامه را به صورت دقیق و جامع توضیح دهیم. رعایت تمام بندهای آن کمک می کند تا توصیه نامۀ تدوین شده شانس قبولی در دانشگاه مورد نظر را بالا ببرد. این در صورتی که در توصیه نامه به واقعیت های علمی و عملی پرداخته شود و به هیچ عنوان فریبکاری وجود نداشته باشد. پس سعی کنید در تدوین توصیه نامه از غلو کردن و بپرهیزید و بیشتر بر روی آنچه هستید و تلاش می کنید تمرکز کنید. صداقت و پویایی شما کمک می کند تا از فرصت های پیش آمده استفاده کرده و در صورت پذیرش تحصیلی در دانشگاه مورد نظر بابت نکات غیر ضروری و فریبکارانه ای که در توصیه نامه قید نشده است نگرانی نداشته باشید و  در مسیر تحصیلی خود راستی و درستی را هدف کار خود قرار دهید.

ما در موسسه کوییک با سال ها تجربه در زمینه نوشتن توصیه نامه موفق در کنار شما خواهیم بود. ما تا کنون توانسته ایم برای تعداد زایادی از داوطلبان ادامه تحصیل در خارج از کشور توصیه نامه های اختصاصی و حرفه ای بنویسیم تا موفق به اخذ پذیرش از دانشگاه مورد نظر خود شوند. پس اگر قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور را دارید همین حالا با شماره موسسه تماس بگیرید و یا فرم مشاوره را پر کنید.  مشاوران ما به سرعت برای راهنمایی با شما تماس می گیرند.

مطالب مرتبط

مهاجرت به کانادا

نحوه نوشتن انگیزه‌نامه(sop)

نحوه نوشتن انگیزه‌نامه (SOP)جهت اخذ پذیرش دانشگاه‌

نحوه نوشتن رزومه انگلیسی

نحوه نوشتن رزومه انگلیسی (CV)متناسب با استانداردهای جدید

این نوشته چقدر مفید بود؟

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 7 میانگین: 3.3]

9 نظر یا سوال
Inline Feedbacks
View all comments
محمد

شما توصیه نامه نمی نویسید؟

موسسه تخصصي زبان كوييك
مدیر
پاسخ به  محمد

سلام موسسه تخصصی زبان کوییک نگارش توصیه نامه نیز انجام می دهد

علی

سلام سربرگ دانشگاه را از کجا بدست بیاریم؟
تو اینترنت سربرگ دانشگاه نیست

موسسه تخصصي زبان كوييك
مدیر
پاسخ به  علی

سلام
الزامی به بودن سربرگ دانشگاه نیست
مگر اینکه دانشگاه ازتون بخواهد.
میتونید از استاد خودتون بخواهید که بهتون سربرگ بده در صورت نیاز.

ک الف

عالی بود 5

حسین

شما برای توصیه نامه استادم پیدا می کنید؟

موسسه تخصصي زبان كوييك
مدیر
پاسخ به  حسین

سلام
ما متن رو آماده می کنیم.
شما خدمت استاد خودتون ارایه میدید.

ساناز

هزینه چقدره؟

موسسه تخصصي زبان كوييك
مدیر
پاسخ به  ساناز

برای آگاهی از هزینه ها تماس بگیرید.

موسسه تخصصی زبان کوییک - آموزش تضمینی زبان از مبتدی تا پیشرفته